Huisartsenpraktijk
Blom

Longaandoeningen

Longspreekuur

Het longspreekuur is een spreekuur voor mensen met astma en­  COPD (chronische bronchitis /longemfyseem). De controle vindt plaats bij de praktijkondersteuner. Hoe vaak u gecontroleerd wordt hangt af van de ernst, de klachten die u ervaart en uw wensen hierin.

Het longspreekuur is gericht op het optimaliseren van de behandeling. Tijdens het spreekuur vraagt de praktijkondersteuner naar uw luchtwegklachten. Zo nodig neemt zij een spirometrie (longfunctietest) af. Een spirometrie is een blaastest waarbij de longinhoud wordt gemeten en de kracht waarmee u de lucht kunt uitblazen. De praktijkondersteuner controleert uw inhalatietechniek (hoe u de pufjes inhaleert).

De uitslagen worden met u besproken. De praktijkondersteuner geeft leefstijladviezen en schrijft in overleg met uw huisarts medicijnen voor. Soms is een verwijzing naar de fysiotherapeut, Cesar therapeut, diëtist, psycholoog of POH-GGZ nodig. De praktijkondersteuner kan dit in overleg met u voor u regelen.

Voor meer informatie over astma of COPD kunt u kijken op thuisarts.

Op www.inhalatorgebruik.nl ziet u in een filmpje stap voor stap hoe u uw medicatie inhaleert.

Stoppen met roken

Bespreekt u uw voornemen om te stoppen met roken eerst met uw huisarts. Wanneer u intensieve begeleiding en eventuele ondersteuning met medicijnen wenst, kan het zijn dat de huisarts u verwijst naar de praktijkondersteuner. Voor meer informatie over stoppen met roken en ondersteunende medicijnen kunt u alvast kijken op de volgende websites:

www.ikstopnu.nl

www.rokeninfo.nl