Welkom bij
Kinderfysiotherapiepraktijk
Corlaer

12-18 jaar

Motorische ontwikkelings- achterstand

Onhandig/houterig zijn, veel vallen, moeite met rennen/springen, slecht handschrift of niet mee kunnen komen tijdens de gymles kunnen symptomen zijn van een motorische ontwikkelingsachterstand van kinderen op de middelbare school.

Wanneer er sprake is van ontwikkelingsachterstand kan de kinderfysiotherapeut ondersteuning bieden.

Overgewicht

Het is belangrijk om goed te eten en voldoende te bewegen. Bij sommige kinderen lukt dat niet en mogelijk als gevolg overgewicht. Dit kan zorgen voor lichamelijke klachten, kortademigheid of niet mee kunnen komen met gym.

Samen met de kinderfysiotherapeut kun je aan de slag om te sporten en je fitter te voelen.

Houdingsproblemen

Onderuit zitten tijdens het maken van het huiswerk of niet rechtop kunnen zitten in de klas zijn veel voorkomende houdingsproblemen bij kinderen. Vaak klagen kinderen over een moe gevoel of pijnlijke rug.

De kinderfysiotherapeut kan door middel van oefeningen de buik- en rompspieren versterken die nodig zijn om een goede houding aan te nemen.

Scoliose

Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de rug waardoor er een bocht komt in de rug. Dit kan komen door een afwijking van de rug, maar ook door een verkeerde houding. Het komt ook vaak voor bij kinderen die een ontwikkelingsstoornis hebben.

De kinderfysiotherapeut kan spierversterkende oefeningen doornemen en hierdoor zorgen dat de effecten van de scoliose worden beperkt.

De kinderfysiotherapeut kan hulp bieden bij het controleren van bewegingen door middel van oefentherapie gericht op de hulpvraag van het kind.

Sportblessures

Net als bij volwassenen kan er bij kinderen tijdens het sporten of bewegen een blessure optreden. Denk bijvoorbeeld aan Osgood Schlatter, jumper knee of enkel- of achillespeesklachten. Om een kind zo goed mogelijk te helpen is specifieke kennis van de ontwikkeling bij kinderen een vereiste. Denk hierbij aan welke belastingen kan een kind aan op een bepaalde leeftijd? Hoe kan de ontwikkeling zo positief mogelijk beïnvloed worden? En is herhaling van de blessure te voorkomen? Ook kan de kinderfysiotherapeut informatie geven welke sport geschikt is om mee te beginnen.

Voor ieder kind moet plezier in bewegen mogelijk zijn!