Welkom bij
Kinderfysiotherapiepraktijk
Corlaer

2-4 jaar

Motorische ontwikkelings- achterstand

Zodra er sprake is van ontwikkelingsachterstand kan de kinderfysiotherapeut ondersteuning bieden. Veel vallen, niet soepel bewegen of angst voor bewegen kunnen symptomen zijn van een motorische achterstand bij kinderen van 2 tot 4 jaar.

Orthopedische afwijking

Met orthopedische aandoeningen worden problemen aan spier-, pees- en/of botstructuren bedoeld. Sommige problemen zijn vanaf de geboorte zichtbaar, denk aan klompvoetjes of heupdysplasie. Andere problemen worden pas later in de motorische ontwikkeling opgemerkt.

De kinderfysiotherapeut houdt zich bij orthopedische aandoeningen bezig met het onderzoek en behandeling van aandoeningen aan spier-, pees en/of botstructuren vanaf de geboorte tot in de adolescentie.

Tenenlopers

Kinderen die op hun tenen lopen komen veel voor. Er zijn 2 soorten tenenlopers:

  1. Kinderen kunnen gaan tenenlopen als gevolg van een afwijking van de enkel of voet. Bijvoorbeeld een verkorte achillespees of verminderde aansturing van de voetspieren.
  2. Kinderen kunnen gaan tenenlopen zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is.

Deze laatste vorm komt het meeste voor. Als uw kind langdurig op de tenen loopt kan dit wel gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld een verkorte achillespees. Zelf kunt u uw kind ervan bewust maken dat hij of zij op de tenen loopt door te zeggen dat ze op platte voeten moeten lopen.

De kinderfysiotherapeut zal beoordelen of er een afwijking aan de enkel of voet is en oefeningen geven voor thuis voor het lopen op platte voeten.

Spina Bifida

Spina Bifida wordt ook wel open ruggetje genoemd. Bij spina bifida sluiten de ruggenwervels niet goed rondom het ruggenmerg. We spreken van een sluitingsdefect. Spieren, vetweefsel en huid ter plaatse kunnen ontbreken en het zenuwweefsel is niet goed ontwikkeld. Spina bifida is het best te vergelijken met een dwarslaesie. Over het algemeen kan gezegd worden dat hoe lager het defect van de wervelkolom, hoe minder uitvalverschijnselen.
Kinderen met Spina Bifida krijgen over het algemeen altijd fysiotherapie.

De kinderfysiotherapeut kan ondersteuning bieden om het motorisch functioneren zo optimaal mogelijk te maken.

Jeugdreuma

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende ziektebeelden, waarbij je chronisch last hebt van gewrichtsontstekingen. Juveniel idiopathische artritis betekent dat je op jonge leeftijd, voor je 16e levensjaar, last krijgt van de eerste ziekteverschijnselen. Het is niet bekend wat de oorzaak is.

De kinderfysiotherapeut kan helpen om de pijn te verlichten of om de spieren weer sterker te maken na een ontstekingsperiode.